Industrija pića

Mineralna voda, bezalkoholna pića i pivo daju poseban ukus našim životima uz pomoć gasova za prehrambenu industriju.

Alcoholic and soft drinks (Beer, Guiness and Lemonade) on a bar.  Image is used to support the hospitality sector in the UK.

Karbonacija
Povećanje produktivnosti i kvaliteta ugljen-dioksidom

Ugljen-dioksid je najčešće korišćeni industrijski gas u industriji pića. Rastvara se u napicima kako bi stvorio poznati 'fizz' efekat.

Mi isporučujemo ugljen-dioksid za prehrambenu industriju koji je u skladu sa svim relevantnim smernicama za prehrambenu industriju.

Prilikom karbonizacije, ugljen-dioksid se dodaje u tečnost u karbonatu, gde je ispareni ugljen-dioksid pomešan pod pritiskom sa vodom pod kontrolisanom temperaturom. Sirupi, zaslađivači i drugi sastojci se posle dodaju u krajnji proizvod.


The picture shows water bottles with sparkling water. 
The picture is large enough to be used on a brand wall e.g. on a trade fair booth. 
The picture can also be used as an image in the global product campaign. Please contact branding@linde.com in case you would like to receive the related advertisement.

Doziranje tečnog azota
Povećanje snage boca tečnim azotom

Proizvodjači negaziranih pića (vode, sokovi, čajevi itd.) se uglavnom oslanjaju na PET (polietilen tereftalat) prilikom proizvodnje boca za piće. U toku poslednjih  20 godina, pod pritiskom ekoloških zahteva i cena, plastične boce su postale tanje. Medjutim, time je smanjena težina PET polimera u bocama, što je dovelo do toga da su zidovi boca postali tanji i slabiji.

Nakon punjenja, boce se moraju skladištiti da bi se transportovale do kupaca. Sa tanjim zidovima, slabije boce na dnu palete se savijaju pod težinom boca iznad i stvaraju nebezbedne uslove i skupe gubitke proizvoda.

Ovaj problem se može izbeći povećavanjem pritiska u bocama. Azot je savršeno sredstvo, jer može da bude u tečnom stanju. Kada tečni azot isparava, širi svoju zapreminu do 682 puta. Pored toga, inertan je i tako štiti piće od oksidacije koja može dovesti do kvarenja i gubitka prihoda.

Linde isporučuje tečni azot (LIN) koji je potreban za LIN sisteme za doziranje koji se obično koriste u postrojenjima za punjenje boca. Ovi sistemi dodaju kap tečnog azota i momentalno je zatvaraju stavljanjem poklopca na bocu. Zatvorena kapljica se širi kako isparava i povećava unutrašnji pritisak. Povećanje pritiska ‘učvršćuje’ bocu, čineći je tako dovoljno jakom za skladištenje.


Imate pitanje za naše eksperte?