Razvili smo čitav niz rešenja MAPAX® koja su namenjena isključivo za izazove sa kojima se susreću specijalisti za suve namirnice i pekarske proizvode.
Suve namirnice, kao što su proizvodi od kakaa, grickalice, kikiriki, kafa, začini, mleko u prahu i instant krompir pire, sadrže nezasićene masti. Ovi proizvodi su zbog toga osetljivi na oksidaciju i užeglost.
Ugljen-dioksid usporava pojavu plesni
Glavni faktor kvarljivosti kod pekarskih proizvoda je pojava plesni i hemijsko razlaganje. Fermentija takodje može da stvori probleme kod testa i hleba sa punjenjem. S obzirom da je aktivnost vode kod pekarskih proizvoda mala, pojava mikroorganizama, osim plesni, najčešće nije problem.
Plesan predstavlja aerobni mikroorganizam koji se efikasno može kontrolisati pakovanjem proizvoda u modifikovanoj atmosferi CO2 što obezbedjuje nizak nivo rezidualnog kiseonika (manje od 1%). Ovim se produžava rok trajanja za nekoliko dana. MAPAX je posebno pogodan za raženi hleb, slatka peciva, pite i pečeni hleb.
Pekarski proizvodi
Kod danskog peciva i drugih pekarskih proizvoda sa glazurom, prekomerni nivo CO2 može negativno da utiče na izgled glazure tako što rastvara masnoće i dovodi do toga da se glazura 'otopi'. Ako je koncentracija CO2 u ravnoteži sa azotom, izgled proizvoda ostaje isti. U kombinaciji sa barijernim materijalom, MAPAX pruža još efikasniju zaštitu od gubitka ili upijanja vlage.
Osetljive suve namirnice
Ambalaža koja sadrži posebno osetljive suve namirnice, kao što je mleko u prahu za bebe, treba da ima nivo kiseonika manji od 0.2%. Oksidacija se može efikasno sprečiti zamenom kiseonika u ambalaži azotom (N2) ili ugljen- dioksidom (CO2), ili smešom ovih gasova.