Oksidacija je hemijska reakcija gde atmosferski kiseonik iz vazduha koji okružuje hranu i piće napada taj prehrambeni proizvod. To može da se odigra na sobnoj temperaturi ili ispod nje (npr. za vreme normalnog skladištenja pića, ulja, voća i povrća ili gotovih prehrambenih proizvoda). Takođe, može da se odigra i na povišenim temperaturama, kao što je proces prženja u ulju.
Kako kompanija Linde može da pomogne
Mi nudimo azot koji je razgradiv u hrani i ostale inertne gasove kojima se sprečavaju ili minimalizuju efekti oksidacije. Azot se, na primer, koristi da bi se nivo kiseonika u ili oko proizvoda zadržao na niskom nivou. Inertna atmosfera stabilizuje proizvod i produžava rok trajanja.
Prečišćavanje je jedna od 3 glavne primene hemijske inertnosti kojima se povećava kvalitet proizvoda i produžava rok trajanja.
Za vreme prečišćavanja gasovi kao što su azot, ugljen-dioksid ili argon se dodaju ili unose putem mehura u hranu ili piće da bi se atmosferski gasovi izbacili i zamenili inertnom atmosferom. Eliminacijom nepoželjnih supstanci čuva se kvalitet hrane i na taj način se inhibišu i smanjuju nepoželjne hemijske reakcije sa kiseonikom.