Oksidacija je hemijska reakcija gde atmosferski kiseonik iz vazduha koji okružuje hranu i piće napada taj prehrambeni proizvod. To može da se odigra na sobnoj temperaturi ili ispod nje (npr. za vreme normalnog skladištenja pića, ulja, voća i povrća ili gotovih prehrambenih proizvoda). Takođe, može da se odigra i na povišenim temperaturama, kao što je proces prženja u ulju.
Kako kompanija Linde može da pomogne
Mi nudimo azot koji je razgradiv u hrani i ostale inertne gasove kojima se sprečavaju ili minimalizuju efekti oksidacije. Azot se, na primer, koristi da bi se nivo kiseonika u ili oko proizvoda zadržao na niskom nivou. Inertna atmosfera stabilizuje proizvod i produžava rok trajanja.
Zaštitno prekrivanje je jedna od 3 glavne primene hemijske inertnosti kojima se rešava problem oksidacije.
Vazduh u praznom prostoru oko proizvoda ili na vrhu pakovanja sadrži vlagu i kiseonik. Medjutim, ovaj vazduh možete zameniti azotom velike čistoće, koji je potpuno suv i inertan – na taj način on ne reaguje sa proizvodom. Ovo je bezbedan i pouzdan način da se zaštite namirnice od kvarenja koje je posledica oksidacije.
Takodje nudimo precizne sisteme kontrole ventila koji služe za punjenje ili pražnjenje posuda za namirnice. Ovi ventili automatski podešavaju sadržaj azota kako bi se održao konstantni zaštitni sloj.
Zaštitno prekrivanje azotom je idealno za posude za preradjena i gotova ulja.