MAPAX je idealan način da produžite rok trajanja svog proizvoda bez menjanja fizičkih ili hemijskih svojstava proizvoda ili dodavanja veštačkih sastojaka. Ovaj način pakovanja je veoma popularan širom sveta. U mnogim slučajevima, se koristi kao dopuna alternativnim metodama očuvanja proizvoda.
- Produžava rok trajanja proizvoda bez dodatka aditiva i konzervansa ili zamrzavanja
- Zadržava ukus, teksturu i izgled proizvoda
- Povećava efikasnost proizvodnje i distribucije putem smanjenja troškova
- Povećava prodaju tako što zadovoljavanja rastuću tražnju za svežim i prirodno očuvanim proizvodima
- Povećava vek trajanja proizvoda u lancu distribucije
MAPAX gasne smeše se sastoje od atmosferskih gasova poput ugljen-dioksida (CO2), azota (N2) i kiseonika (O2). Dodatak gasova poput azotsuboksida, argona i vodonika mogu do određene mere da spreče razvoj mikroorganizama. Ovi gasovi mogu da se primene individualno ili pomešano.
Ugljen dioksid je, na primer, najefikasniji u sprečavanju razoja mikroorganizama poput plesni ili drugih aerobnih bakterija, tako što se rastvara u tečnosti ili mastima proizvoda, time smanjujući ph vrednost.
Azot, kao inertni gas, koristi se prvenstveno kao zamena za kiseonik u pakovanju, i na taj način sprečava oksidaciju. Zahvaljujući svojoj slaboj rastvorljivosti u vodi, azot takođe pomaže u sprečavanju oštećenja na pakovanju.
Iako u većini pakovane hrane nivo kiseonika treba da bude što niži, pakovanje mesa predstavalja izuzetak. U ovom slučaju, kiseonik pomaže pri očuvanju crvene boje mesa. Kiseonik se takođe koristi za voće i povrće, jer im omogućava da „dišu“.
Razvili smo čitav niz MAPAX rešenja, prilagođenih potrebama različitih delatnosti:
– Suve namirnice i pekarski proizvodi
– Voće i povrće
– Meso
– Gotova hrana
– Mlečni proizvodi
– Riba i morski plodovi