Pakovanje u Modifikovanoj Atmosferi (MAP)

MAPAX je idealan način da produžite rok trajanja svog proizvoda bez menjanja fizičkih ili hemijskih svojstava proizvoda ili dodavanja veštačkih sastojaka. Ovaj način pakovanja je veoma popularan širom sveta. U mnogim slučajevima, se koristi kao dopuna alternativnim metodama očuvanja proizvoda.


 Prednosti MAPAX rešenja:

-    Produžava rok trajanja proizvoda bez dodatka aditiva i konzervansa ili zamrzavanja
-    Zadržava ukus, teksturu i izgled proizvoda
-    Povećava efikasnost proizvodnje i distribucije putem smanjenja troškova
-    Povećava prodaju tako što zadovoljavanja rastuću tražnju za svežim i prirodno očuvanim proizvodima
-    Povećava vek trajanja proizvoda u lancu distribucije

Tehnologija

 MAPAX gasne smeše se sastoje od atmosferskih gasova poput ugljen-dioksida (CO2), azota (N2) i kiseonika (O2). Dodatak gasova poput azotsuboksida, argona i vodonika mogu do određene mere da spreče razvoj mikroorganizama. Ovi gasovi mogu da se primene individualno ili pomešano.  

Ugljen dioksid je, na primer, najefikasniji u sprečavanju razoja mikroorganizama poput plesni ili drugih aerobnih bakterija, tako što se rastvara u tečnosti ili mastima proizvoda, time smanjujući ph vrednost.

Azot, kao inertni gas, koristi se prvenstveno kao zamena za kiseonik u pakovanju, i na taj način sprečava oksidaciju. Zahvaljujući svojoj slaboj rastvorljivosti u vodi, azot takođe pomaže u sprečavanju oštećenja na pakovanju.

Iako u većini pakovane hrane nivo kiseonika treba da bude što niži, pakovanje mesa predstavalja izuzetak. U ovom slučaju, kiseonik pomaže pri očuvanju crvene boje mesa. Kiseonik se takođe koristi za voće i povrće, jer im omogućava da „dišu“.

Prilagođena rešenja

Razvili smo čitav niz MAPAX rešenja, prilagođenih potrebama različitih delatnosti:
–  Suve namirnice i pekarski proizvodi
–  Voće i povrće
–  Meso
–  Gotova hrana
–  Mlečni proizvodi
–  Riba i morski plodovi

Imate pitanje za naše eksperte?